Links klein
Engels Mail
Rechts klein

nederlandse ambassade, brussel

Ontwerp voor de Nederlandse ambassade in België en de permanente vertegenwoordiging in de Europese Unie (PVEU), die lange tijd resideerden in de Brusselse stadsperiferie. Een strategische verhuizing heeft de posten in het politieke en diplomatieke hart van België en Europa geplaatst. De gezantschappen zijn ondergebracht in een gebouw uit de 1970’er jaren waarvan het casco recent nog was gerenoveerd. cepezed interieur dacht de layout, materialisatie en inrichting van de diplomatieke post uit, wederom in hechte samenwerking met de kunst- en interieuradviseurs van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het pand telt negen verdiepingen plus twee ondergrondse lagen grotendeels bestemd voor parkeren; samen ruim 11.000 m2. Het is helemaal gericht op duurzaamheid en een hoogwaardige uitstraling, waarbij ook nu weer Nederlands design, Nederlandse producten en Nederlandse kunst een grote rol spelen.

De bestaande entree heeft een dubbele hoogte gekregen, terwijl in de begane grond een vide is aangebracht die de etage met de daaronder gelegen verdieping verbindt. Zo is een grote, multifunctionele ruimte gecreëerd die het bedrijfsrestaurant behuist en waarin tevens een lichte, transparante wintertuin grenzend aan de achtergelegen parktuin is gerealiseerd. De kantoorruimten zijn op de verdiepingen langs de gevels gesitueerd. De zones tussen de kantoorstroken zijn steeds ingericht met combinaties van bijvoorbeeld kopieerunits, vergaderruimten, pantry’s, informele plekken of leestafels. Deze zijn per verdieping steeds anders vormgegeven, zodat iedere etage een duidelijk eigen identiteit heeft. De binnenwanden langs de gangen zijn transparant, terwijl de scheidingen tussen de kantoren bestaan uit geperforeerd staal met panelen voor akoestische demping, aan twee zijden geflankeerd door transparante passtukken.

Het verdere programma bestaat onder meer uit vip-lounges, vip-rooms en een vip-lunchroom, archiefruimten en een vergadercentrum met een tafel waaraan niet minder dan 44 mensen tegelijk kunnen vergaderen. De inrichting is flexibel en gemakkelijk te wijzigen. De zonwering neemt wel hinderlijke schittering weg, maar geen daglicht. Voor de toiletspoelingen heeft het pand een grijs watercircuit.

brussel / belgië

opdrachtgever
ministerie van buitenlandse zaken

Links klein
Rechts klein