Links klein
Engels Mail
Rechts klein

nederlandse ambassade, rome

Ingrijpende algehele renovatie van de Nederlandse ambassade in Rome in nauwe samenwerking met de architecten van cepezed. De architectuur en het interieur van de diplomatieke post zijn daarbij tot een ondeelbaar, integraal geheel gesmeed.

Omdat de twee samenstellende gebouwen oorspronkelijk als woning fungeerden, hadden ze een slechte logistiek die de werkbaarheid en de onderlinge communicatie tussen het ambassadepersoneel bemoeilijkten. Omdat de panden vanbinnen bovendien geen bijzondere details kenden, zijn ze intern tot op het betonskelet gestript en voorzien van een nieuwe, drastisch herziene organisatie gericht op licht, transparantie, ruimtelijke beleving en een goede onderlinge communicatie. Inwendig valt hierdoor nauwelijks nog verschil tussen de bouwdelen te bemerken.

Ter bevordering van een herkenbare logistiek heeft iedere verdieping dezelfde indeling gekregen. Op alle etages zijn de kantoren, werkplekken en vergaderzalen gegroepeerd rondom een centrale verkeers- en verblijfruimte met mogelijkheden tot het hebben van ontmoetingen. In deze ruimten staan zelf ontworpen tafels en pantrymeubelen. De binnenwanden tussen de kantoren en de centrale ruimten zijn uitgevoerd in flush beglazing met geïntegreerde verlichtingsschakelaars. De wanden hebben een translucente glaslaag aan de halzijde en een transparante glaslaag aan de kantoorzijde. In de werkruimten genereren zij zo een ervaring van diepte, terwijl de hal zoveel mogelijk daglicht ontvangt. Ook de trappen zijn grotendeels van translucent glas. De lift is geheel transparant. De lift- en trappenzone is overkapt met een transparant dak dat daglicht brengt tot op de begane grond.

In het interieur van de vernieuwde ambassade is veel moderne kunst van Nederlandse bodem opgenomen. Twee ceramische honden met de titel Cave canem (pas op voor de hond), gemaakt door de kunstenaars Irene Fortuyn en Robert O’Brien, ‘bewaken’ buiten de entree van het gebouw. Voor de inrichting van de ambassade is nauw samengewerkt met interieurontwerper Olav van den Brekel en kunstadviseur Philippien Noordam van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een ambassademedewerker liet kort na de realisatie weten: ‘Wat werd beoogd – communicatie, ontmoeten, openheid – is nu al bewezen geslaagd te noemen.’

rome / italië

opdrachtgever
ministerie van buitenlandse zaken

Links klein
Rechts klein