Links klein
Engels Mail
Rechts klein

stadsvilla rotterdam

Nauwe samenwerking tussen cepezed en cepezed interieur voor de totaaltransformatie van een tweelaagse woning met piramidedak uit de eerste helft van de 1970’er jaren. Vanbuiten was de woning nauwelijks interessant, maar vanbinnen had zij grote potentie. De locatie, met een enorme tuin middenin Randstedelijk gebied, is bovendien prachtig. 

De architecten van cepezed doen een aantal basale, sterk beeldbepalende ingrepen in de schil: zij verwijderen een bestaand dakoverstek en geven het volume een strakke, verticaal gelede huid van zink, die het geheel een even krachtige als terughoudende uitstraling geeft. De bestaande raampartij aan de voorzijde passen ze aan op de ritmiek en verhoudingen van het nieuwe gevelbeeld. Van een sparing in het dakvlak achter ten behoeve van een patio op deze plaats, zijn de schuin weglopende zijden rechtgetrokken. De bestaande, ongunstig geplaatste daglichtopeningen in het dak zijn vervangen door smalle glasstroken op strategische posities.

Op basis van een sterke zonering van functies heeft cepezed interieur de indeling van de woning geheel herzien. De benedenverdieping kent drie constructieve beuken parallel aan de straat. In de voorste hiervan zijn naast de garage de entree en gastenkamers met bijbehorende badkamer ondergebracht. De middenzone bevat de bibliotheek en werkruimten van de bewoners. De achterste strook is met een bijna volledig glazen gevel helemaal gericht op de tuin en bevat het zitgedeelte, de eethoek en de keuken. Aanvullend op drie reeds bestaande vides op de benedenverdieping is het zitgedeelte voorzien van een extra vrije hoogte tot direct onder het dakvlak. Ook de bovenverdieping heeft een geheel nieuwe indeling gekregen, met centraal onder de piramidepunt de master bedroom met een brede schuifpui naar de dakpatio aan de tuinzijde. Het hele interieur is uitgevoerd in een beperkt en bescheiden materialenpalet. De vloerafwerking bestaat goeddeels uit stroken donkere ceramische tegels in wildverband gelegd; alleen de slaapkamer en inloopkast zijn voorzien van een houten parketvloer. De wanden zijn afgewerkt in gipspleister. Voor de inloopkast in de master bedroom, de bedwand, de badkamer, de bibliotheek en de keuken zijn strak en abstract vormgegeven maatmeubelen ontworpen. Deze zijn uitgevoerd in materialen als wit hoogglans spuitwerk, Corian en eikenfineer. Het lichtplan met sfeer- en functionele verlichting kent veel inbouwarmaturen.

rotterdam / nederland

Links klein
Rechts klein