vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

nederlandse ambassade, madrid

Interieur voor de Nederlandse ambassade in Madrid, gevestigd in de Torre Espacio ontworpen door Pei Cobb Freed & partners dat met 57 verdiepingen en 236 m hoogte het op één na hoogste gebouw van Spanje is en ook de ambassade van het Verenigd Koninkrijk behuist. De Nederlandse diplomatieke post bevindt zich op de 36e en 37e verdieping. De toren heeft op deze hoogte grotendeels een lens-achtige, ovale vorm die op vanzelfsprekende wijze lijkt voort te komen uit de vierkante basis daaronder. De plattegronden kennen hierdoor veel gekromde lijnen.

De 36e verdieping is grotendeels gereserveerd voor publieksdiensten, terwijl de 37e etage voornamelijk is gevuld met kantoren en vergaderruimten. In overeenstemming met de voorkeur van cepezed interieur voor daglicht, lange zichtlijnen en ruimtelijke beleving, kent de ambassade een hoge mate van transparantie. Het grootste deel van de scheidingswanden is van doorzichtig glas. In meer open kantoorzones zijn de werkplekken alleen gescheiden door kasten. De burelen hebben overal een weids uitzicht over de stad en de omliggende regio, zelfs vanuit het hart van de ellips. Beide verdiepingen volgen een neutraal kleurenschema; de plafonds en de meeste vaste wanden zijn wit, terwijl de vloeren zijn afgewerkt met een stijlvolle, donkere natuursteen.

Net als andere ambassades van het koninkrijk, is het gezantschap in Madrid met veel kunst en meubilair van Nederlandse afkomst ingericht. Op de 37e verdieping bevindt zich in een vergaderkamer zelfs een hele kunstmuur, bestaand uit een scheidingselement met verschillende maten en vormen Pastoe-kastjes die tezelfdertijd fungeren als sokkel voor uiteenlopende kunstwerken. Aan de andere zijde van de kunstmuur bevindt zich een pantry. cepezed heeft het interieur van de ambassade ontworpen in nauwe samenwerking met de kunst- en interieuradviseurs van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

madrid / spanje

opdrachtgever
ministerie van buitenlandse zaken

vorige pagina
volgende pagina