vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

ocw

Een nieuwe expositie met bewindsliedenportretten ingericht in de hal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen (OCW). De bestaande tentoonstelling met schilderijen, tekeningen en aquarellen van alle ministers en staatssecretarissen die het departement ooit leidden, was door aanwas en ruimtegebrek verrommeld geraakt. De vernieuwde expositie borduurt voort op en sluit conceptueel aan bij een expositie elders in de hal met bronzen beeldportretten van Nederlandse Nobelprijswinnaars, die de ontwerpers van cepezedinterieur eerder al maakten.

Net als de opstelling met bronzen is de tweedimensionale portrettengalerij aangebracht tegen grijze, optisch rustige achtergronden die niet de hele muur beslaan en zo tevens accentuerende oppervlakten vormen. Hierbinnen is op verschillende wijze ordening en helderheid aangebracht in de diversiteit aan herkomst, afmetingen, media, en omlijstingen van de beeltenissen.

Een eerste ordening is die naar zittingsperiode van de geportretteerden; iedere wand bestrijkt en afgebakende periode. Daarnaast zijn de kunstwerken ondergebracht in uitgelijnde clusters en daarbinnen ook op elkaar uitgelijnd. In samenwerking met typografe en grafisch ontwerpster Tessa van der Waals is op ooghoogte een strook met eveneens systematisch uitgelijnde bijschriften aangebracht. In zwart vermelden deze onder meer de naam, functie, zittingsperiode en het belangrijkste wapenfeit van de geportretteerden. Een belettering in wit geeft informatie over de maker, het medium en het jaartal van de kunstwerken. Eveneens in wit zijn bij de bijschriften en portretten corresponderende nummers aangebracht. De nieuwe expositie is lichter en luchtiger dan de voormalige opstelling, waardoor de bewindslieden beter tot hun recht komen. Ook laat de nieuwe tentoonstelling voldoende ruimte voor uitbreiding in de toekomst.

den haag / nederland

opdrachtgever
ministerie van onderwijs, cultuur & wetenschappen

vorige pagina
volgende pagina