vorige pagina
english zoeken route & contact
volgende pagina

portretgalerij raad van state

De portretgalerij van de Raad van State toont een serie borstbeelden van de voorzitters van de Raad van State sinds het ontstaan van het koninkrijk, aangevuld met dat van Prins Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands. De portretreeks begint zo bij laatstgenoemde en loopt via de koningen Willem I, II en III en de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix door tot koning Willem-Alexander zelf. De galerij is te zien in de etalage van de Raad van State langs de Haagse Parkstraat. Zij is een initiatief van de Raad van State en de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting.

cepezedinterieur bedacht het concept voor de opstelling, werkte dit in samenwerking met onder meer kunstenaar Eric Claus, lichtadviseur Mathijs Sommeijer (ingenieursbureau Deerns) en grafisch vormgever Tessa van der Waals nader uit en begeleidde daarnaast de uitvoering. 

De expositie is geheel gericht op een ingetogen presentatie met een goede leesbaarheid, waarbinnen de busten optimaal tot hun recht komen. De achter- en ondergrond van de opstelling vormen in kleur en sfeer één neutraal geheel uitgevoerd in warm grijs. De beelden staan op sokkels die een eenheid vormen met een onderliggend podium dat zowel een dragende als verbindende functie heeft. Afhankelijk van de specifieke portretafmetingen zijn de voetstukken hoger of lager en staan zij dichterbij de etalageruit of er juist verder vanaf. Alle portretten zijn daarbij uitgelijnd op beschouwershoogte, zodat de kijker zo veel mogelijk oog in oog staat met de verschillende vorsten.

De beeltenissen van Willem van Oranje en koning Willem-Alexander zijn speciaal voor de galerij nieuw vervaardigd door kunstenaar Eric Claus. Deze busten zijn in de opstelling licht naar elkaar toe geplaatst, wat net als de overeenkomst in stijl en uitvoering hun positie als begin- en eindmarkering in de reeks onderstreept. De beelden van de koningen Willem I, II en III zijn nieuwe bronzen van bestaande marmeren portretten, die Claus daarbij heeft voorzien van nieuwe aansnijdingen afwijkend van hun originelen. De portretten van de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix bevonden zich reeds in de collectie van de Raad van State.

In het lichtplan vormen twee LED-lijnen de algemene verlichting die de tentoonstelling een zachte gloed geven en de ruimte als het ware zelf tot armatuur maken. De spotverlichting bestaat eveneens uit LED-lampen en is geheel ingericht op een gunstige schaduwval vanuit de verschillende kijkhoeken. Daarvoor zijn veel tests uitgevoerd met onder meer de verlichtingsposities alsmede met de lichtkleur en -temperatuur van de LED-spots.

Eveneens met helderheid en leesbaarheid als uitgangspunten heeft grafisch vormgever Tessa van der Waals de typografische elementen van de galerij verzorgd. In bronskleurige letters passend bij de portretten is op de achterwand de Nederlandse vertaling geplaatst van een oorspronkelijk Latijns citaat uit Willem van Oranjes belangrijke Raad van State-rede over gewetens- en godsdienstvrijheid gehouden op 31 december 1564 : ‘Toch kan Oranje het niet goedkeuren dat vorsten willen regeren over de zielen van hun mensen en hun vrijheid van geloof en godsdienst willen ontnemen.’ In dezelfde kleur voorzag Van der Waals de busten van informatie over de geportretteerden en hun zittingsperioden, de makers van de beelden alsmede de datering van de kunstwerken. In de van Corian vervaardigde sokkels zijn de handtekeningen van de verschillende vorsten opgenomen en op de etalageruit is in wit een informatieve tekst over de tentoonstelling geplaatst.

Meer informatie over de portretgalerij en beelden is te vinden op: www.beeldenvanderaad.nl

Den Haag / Nederland

vorige pagina
volgende pagina